Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 500 ευρώ

Μέχρι σήμερα στις 3μμ θα πρέπει οι υπόχρεοι να υποβάλλουν στο taxisnet τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2022 και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και τα 500 ευρώ καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν αναμένεται να παρατείνει τη προθεσμία.

Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, οι πολίτες που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Επιβάλλεται πρόστιμο από 100 ευρώ έως και 500 ευρώ εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ. Αναλυτικά τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Ωστόσο δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ.

2.Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Σημειώνεται δε πως τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν πως μέχρι στιγμής το 86,61% των πολιτών έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση. Δηλαδή έχουν υποβληθεί 6,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις από τα 6,5 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σχεδόν 300.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 .

Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ
Μεταξύ άλλων μέχρι σήμερα θα πρέπει να κλείσουν μια σειρά από φορολογικές εκκρεμότητες με την Εφορία.

Αναλυτικά:

1.Διπλή δόση Φόρου εισοδήματος ( Ιουλίου -Αυγούστου)

Μέχρι σήμερα θα πρέπει να εξοφλήσουν τις δύο από τις 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος οι πολίτες που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται πως οι παραπάνω δεν θα έχουν έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση. Ενώ όσοι υπέβαλαν την φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση.

2.Τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ (από τις 10 δόσεις). Επίσης επισημαίνεται πως ακόμη και εάν αποπληρωθεί ο φόρος εφάπαξ δεν θα έχουν επιπλέον έκπτωση 3%.

3. Δόσεις από ρυθμίσεις σε Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά ταμεία

Η πληρωμή τους πρέπει να γίνει μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook