Στην τελική ευθεία η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024

Ανεβάζουν ταχύτητες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2024 το οποίο θα κατατεθεί στις 2 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Σήμερα Παρασκευή (1/9) λήγει η προθεσμία για τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν δοθεί από το Γενικό Λογιστήριο με τις νέες οροφές στις πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες αυξάνονται κατά 4 δισ. ευρώ.

Ο νέος προϋπολογισμός θα ενσωματώνει μέτρα καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη εάν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων αυτά θα είναι στοχευμένα με μικρό κόστος. Από το 2024 θα τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα από το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η περιστολή της φοροδιαφυγής βρίσκεται στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου με στόχο τη σταδιακή είσπραξη του 50% των εσόδων που χάνονται ετησίως. Στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη φορολογική πολιτική όπως είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το ψηφιακό χαρτόσημο, η βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΑΑΔΕ.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει θέσει ψηλά τον στόχο για τα φορολογικά έσοδα και το 2024, βασιζόμενο στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ αλλά και την αύξηση της φορολογητέας ύλης από την ενίσχυση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα δώσει βαρύτητα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την εξυγίανση της οικονομίας, καθώς σύμφωνα με τις συζητήσεις που διεξάγονται για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όπως θέλει τον όποιο δημοσιονομικό χώρο προκύπτει αλλά θα κατευθύνεται στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επίσης από το 2024 η Κομισιόν θα προχωρά στον έλεγχο των καθαρών πρωτογενών δαπανών θέτοντας για την χώρα μας ως στόχο να μην ξεπεράσει η αύξηση αυτή το 2,6%.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ευρώπη με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η Ελλάδα κινείται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026. Στο πρόγραμμα προβλέπεται για το επόμενο έτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι 3% από 2,3% που εκτιμάται εφέτος. Παράλληλα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχωρήσει το 2024 στο 150,8% του ΑΕΠ, ενώ θα έχει καθοδική πορεία και ο πληθωρισμός, ο οποίος αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% από 4% φέτος. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει συμφωνία ότι, σε περίπτωση υπεραπόδοσης της οικονομίας, να μπορεί αυτή να διατεθεί για αναπτυξιακές δράσεις και κοινωνική πολιτική, χωρίς να προκαλεί αποκλίσεις από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook