Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει για τη δήλωση ομάδας αίματος, τον ΑΜΚΑ και το ιατρικό απόρρητο – Τρεις ερωτήσεις και απαντήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες. Οι «ουρές» έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα συνεχίζονται από όσους δεν επιθυμούν να παραλάβουν τις νέες και σπεύδουν να ανανεώσουν τις παλιές. Όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση ωστόσο αυτές δεν θα ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026. Όλα αυτά την ώρα που οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το «τσιπάκι» καλά κρατούν.

Με δεδομένο ότι πολλά έχουν ακουστεί περί γεωεντοπισμού και παραβίασης ευαίσθητων πληροφοριών, με αφορμή την επικείμενη έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας εντός του Σεπτεμβρίου, ακολουθούν μια σειρά από ερωταπαντήσεις για το θέμα:

Για το αν θα υπάρχει τσιπάκι γεωεντοπισμού:

Δεν περιλαμβάνεται τεχνολογία καταγραφής δεδομένων θέσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα νέα δελτία ταυτότητας δεν θα εμπεριέχουν τεχνολογία που θα μπορεί να καταγράψει δεδομένα ελέγχου θέσης. Τα στοιχεία που συλλέγονται θα είναι τα απολύτως απαραίτητα.

Ως προς το γιατί δεν περιλαμβάνεται ο ΑΜΚΑ:

Δεν υπάρχει καμία παραβίαση του ιατρικού απορρήτουΟ ΑΜΚΑ δεν περιλαμβάνεται στο νέο δελτίο, ούτε σε εμφανές σημείο, ούτε αποθηκευμένος στο τσιπάκι. Επομένως, δεν θα μπορεί να δώσει πρόσβαση παραβιάζοντας το ιατρικό απόρρητο μας.

Για το αν είναι υποχρεωτική η δήλωση της ομάδας αίματος του πολίτη:

Είναι προαιρετική και μόνο με βεβαίωση. Η αναγραφή της ομάδας αίματος είναι προαιρετική. Ακόμα και γι’ αυτούς που το επιθυμούν, αυτό θα γίνεται μόνο αν προσκομιστεί βεβαίωση από νοσοκομείο ή ιατρικό εργαστήριο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook