Εικόνες θλίψης στη Δαδιά: Μαυρόγυπας αναζητά τη φωλιά του ανάμεσα στα καμένα – ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλη θλίψη προκαλούν οι εικόνες από τις καταστροφές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στον Έβρο. Οι φλόγες έπληξαν και το δάσος της Δαδιάς προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε αυτό τον ανεκτίμητης αξίας πνεύματα πρασίνου, όπου φιλοξενείται και ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Είναι χαρακτηριστικά τα βίντεο που διακινούνται στα social media και δημοσιεύει η ιστοσελίδα Weather News Greece, με έναν μαυρόγυπα να ψάχνει με απόγνωση να βρει το «σπίτι» του, ύστερα από τις φωτιές, που καίνε για 17 ημέρες στον Έβρο. Σημειώνεται ότι από χθες, έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς στον Έβρο, ωστόσο, στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Ο μαυρόγυπας αναζητά την φωλιά του, ανάμεσα στα καμένα δέντρα στο δάσος της Δασιάς, ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυτη καταστροφή. Το αρπακτικό πτηνό φαίνεται να μην μπορεί να αναγνωρίσει τον τόπο του, που δεν θυμίζει σε τίποτα την προστατευόμενη περιοχή όπου ευδοκιμούσαν πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Δείτε τα βίντεο με τον μαυρόγυπα στο δάσος της Δαδιάς:

Σύμφωνα με την WWF, ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus) αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας, καθότι σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) θεωρείται «κινδυνεύον». Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ζευγάρια ξεκινούν τις αναπαραγωγικές τους επιδείξεις και χτίζουν μαζί τη φωλιά τους στις κορυφές των πεύκων που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα σε διάμετρο και ένα μέτρο σε ύψος. Μοιράζονται την «ευθύνη» ανατροφής του νεοσσού, επωάζοντας το μοναδικό αυγό τους για 50-55 μέρες, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας, φέρνει ευθύνες για τους γονείς που ταΐζουν το μικρό από τον Μάιο και για 3,5 περίπου μήνες ώσπου να πετάξει από τη φωλιά του, ενώ θα ενηλικιωθεί και θα «ανοίξει τις φτερούγες» του για αναπαραγωγή όταν φτάσει τα 5 με 6 χρόνια. Ως τότε ταξιδεύει στις γύρω περιοχές μαθαίνοντας τις τροφικές πηγές που εκτείνονται και πέρα από τα σύνορα του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς ως τον Νέστο και τη γειτονική μας Βουλγαρία.

Παρότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο πληθυσμός του μαυρόγυπα άκμαζε στη χώρα, η συρρίκνωση που ακολούθησε ήταν δραματική, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1980 να αναπαράγεται σε δύο μόνο συγκεκριμένες περιοχές: στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο. Σήμερα, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο.

Σε αυτήν την οικολογικά ευαίσθητη περιοχή, η οργάνωση WWF ανέπτυξε δράση ήδη από το 1980, ενώ η μόνιμη επιστημονική της ομάδα εγκαταστάθηκε εκεί το 1992. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του πληθυσμού του μαυρόγυπα από 16 ζευγάρια και 55 άτομα το 1992 σε 28 ζευγάρια και 90-100 άτομα τη τελευταία πενταετία. Όπως επισημαίνεται, η αύξηση αυτή οφείλεται στη δράση της Οργάνωσης σε συνέργεια με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, Δασαρχείο Σουφλίου, Δήμο Σουφλίου, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.