Bραβείο Lux: Οι 5 υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού

Ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου οι υποψηφιότητες για το Βραβείο Lux -γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού- που θα απονεμηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ακαδημία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα Europa Cinemas.

Οι πέντε υποψήφιες ταινίες

“20.000 είδη μελισσών”  – Σκηνοθεσία Estibaliz Urresola Solaguren (Ισπανία)

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός τρανσέξουαλ κοριτσιού και την επίδραση που έχει η ταυτότητά της στην οικογένειά της. Για τη ρεαλιστική απεικόνιση, η Naizen, μια περιφερειακή ένωση για τις οικογένειες των ανηλίκων τρανς, συνεργάστηκε με την παραγωγή της ταινίας.

“The teacher’s lounge” – Σκηνοθεσία İlker Çatak (Γερμανία)Η Κάρλα Νόβακ, δασκάλα σε σχολείο, υποψιάζεται ότι ένας από τους μαθητές της είναι ύποπτος για κλοπή. Παγιδευμένη ανάμεσα στα ιδανικά της και το σχολικό σύστημα, οι συνέπειες των πράξεών της απειλούν να την διαλύσουν. Το The Teachers’ Lounge είναι μια γερμανική δραματική ταινία του 2023 σε σκηνοθεσία του İlker Çatak που έγραψε μαζί με τον Johannes Duncker. Επιλέχθηκε ως η γερμανική συμμετοχή για την καλύτερη διεθνή ταινία μεγάλου μήκους στα 96α Βραβεία Όσκαρ.

“Fallen Leaves” – Σκηνοθεσία Aki Kaurismäki (Φινλανδία, Γερμανία)Δύο μοναχικοί άνθρωποι που συναντιούνται τυχαία μια νύχτα στο Ελσίνκι, προσπαθούν να βρουν την πρώτη αγάπη της ζωής τους. Η κωμική και δραματική Φινλανδογερμανική ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Aki Kaurismäki είναι η 20η ταινία του δημιουργού. Η Fipresci την ψήφισε ως την καλύτερη ταινία της χρονιάς και η απονομή του βραβείου αυτού θα γίνει στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

“On the Αdamant” – Σκηνοθεσία Nicolas Philibert (Γαλλία, Ιαπωνία)

Το On the Adamant είναι ένα γαλλόφωνο ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Nicolas Philibert. Η δράση της ταινίας αναπτύσσεται στην πλωτή δομή «L’Adamant» που βρίσκεται στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι. Σε εκείνο τον ειδικό παιδικό σταθμό για τη θεραπεία ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές, οι ζωές των ανθρώπων έρχονται αντιμέτωπες με πραγματικές προκλήσεις.

“Smoke Sauna Sisterhood” – Σκηνοθεσία Anna Hints (Εσθονία, Γαλλία, Ισλανδία)

Στο σκοτάδι μιας σάουνας, οι γυναίκες μοιράζονται τα πιο εσωτερικά μυστικά και τις οικείες εμπειρίες τους, «ξεπλένοντας» την ντροπή που παγιδεύεται στο σώμα τους. Οι γυναίκες προσπαθούν να ανακτήσουν τη δύναμή τους μέσω της δικής τους κοινωνίας.

«Παρακολούθησε, βαθμολόγησε & κέρδισε»

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη για το Bραβείο LUX 2024. Οι πέντε υποψήφιες ταινίες θα έχουν πλέον υπότιτλους και στις 24 γλώσσες της ΕΕ για να είναι προσβάσιμες στο ευρύτερο δυνατό κοινό.

Από τώρα, το κοινό μαζί με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορούν να παρακολουθήσουν και να βαθμολογήσουν τους υποψηφίους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπό τον τίτλο και την προτροπή «παρακολούθησε, βαθμολόγησε & κέρδισε» οι υποψήφιες ταινίες θα προβληθούν στις αίθουσες σε όλη την Ευρώπη.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα των βραβείων LUX. Ο νικητής θα καθοριστεί από συμψηφισμό των ψήφων του κοινού με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το καθένα κατέχει το 50% των ψήφων) και θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής τον Μάρτιο του 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στη διεύθυνση www.luxaward.eu .

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX το 2007 για να βοηθήσει στη διανομή ταινιών της ΕΕ με υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη και πέραν αυτής και που αγγίζουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα, η μη διάκριση, η ένταξη, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνης και η αλληλεγγύη.

Ακολουθήστε μας στο Facebook