Μάχη με την ακραία κακοκαιρία – Σε κόκκινο συναγερμό όλος ο κρατικός μηχανισμός

Άλλη μια μάχη με ακραία καιρικά φαινόμενα καλείται να δώσει η κυβέρνηση. Σήμερα, δεύτερη ημέρα της ιστορικής κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα και ιδιαίτερα την Θεσσαλία, όλος ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε κόκκινο συναγερμό.

Λίγα μόνο 24ωρα μετά την λήξη της δίμηνης περιπέτειας με τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μια ιστορική νεροποντή η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η Μαγνησία βρίσκεται από χθες στην δίνη της κακοκαιρίας Daniel και σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχουν διαρκώς οι επιστήμονες στον πρωθυπουργό, ο οποίος βρέθηκε χθες για αρκετές ώρες στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα.

Αυτό που τονίζεται με έμφαση διαρκώς από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι σε περιπτώσεις όπως αυτή, η διαχείριση ακραίων φαινομένων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σωστά αν δεν υπάρχει η συνεργασία των πολιτών. Για τον λόγο αυτό ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση να υπακούουν οι πολίτες στις οδηγίες των αρχών.

Σημειώνουν ακόμα ότι τα απανωτά ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες) καταδεικνύουν από τη μια ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και ο στόχος πλέον είναι το κράτος να γίνει πιο ανθεκτικό. Στην κυβέρνηση ξέρουν ότι ο πήχης των απαιτήσεων που έχουν οι πολίτες από το κράτος μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά και για τον λόγο αυτό και στην συγκεκριμένη κρίση χρησιμοποιούνται εργαλεία τα οποία έχουν αποδειχθεί χρήσιμα και στο πρόσφατο παρελθόν όπως για παράδειγμα το 112.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί παράγοντες για πρώτη φορά μετά την πανδημία εστάλη μήνυμα για απαγόρευση κυκλοφορίας γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να προστατευθούν οι πολίτες από τους τόνους νερού που κατέκλυσαν σχεδόν όλη τη Μαγνησία. «Ποιος ξέρει πόσοι άνθρωποι θα ήταν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους αν δεν είχε σταλεί το συγκεκριμένο μήνυμα σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι ο Βόλος», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Μέχρι να κοπάσει η κακοκαιρία όλες οι δυνάμεις τόσο της πυροσβεστικής όσο και της ΕΛ.ΑΣ θα παραμένουν στον δρόμο.

Επίσης σήμερα θα μεταβεί στην περιοχή ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεση η καταγραφή και η διαδικασία αποκατάστασης και αποζημιώσεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ναι μεν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός αλλά η σφοδρότητα των φαινομένων τα οποία δυστυχώς δεν θα είναι μεμονωμένα από εδώ και στο εξής, οδηγεί τους επιτελείς να μεταβάλλουν διαρκώς τα σχέδιά τους και να τα προσαρμόζουν σε καταστάσεις χωρίς προηγούμενο.

Αιτήματα στήριξης στην ΕΕ

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη τόσο μετά τις καταστροφές από την πυρκαγιά στον Έβρο αλλά και μετρώντας το αποτέλεσμα που θα έχουν οι πλημμύρες στην Θεσσαλία να ζητήσει από την ΕΕ στα πλαίσια και της αναθεώρησης των Προϋπολογισμών, να διαθέσει περισσότερους πόρους και για την Πολιτική Προστασία και για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.

Όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα θα διεκδικήσει στήριξη από την ΕΕ σε πρώτη φάση για την περιοχή του Έβρου, κυρίως για παρασχεθεί αρωγή στους παραγωγούς, τους εργάτες γης, τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους.

Την Παρασκευή που θα επισκεφθεί τον Έβρο αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης κυρίως του πρωτογενούς τομέα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook