Σαρώνει στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel: Δύο νεκροί και 4 αγνοούμενοι – 1.500 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Η κακοκαιρία Daniel έχει θέσει σε κατάσταση ανάγκης τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και τους Δήμους Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας. Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη στις 14:03 στους κατοίκους των περιοχών Πιερίας, Θεσσαλίας, Σποράδων, Εύβοιας και Φθιώτιδαw, το οποίο αναφέρει ότι τα μέτρα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί για τις περιοχές αυτές, εξακολουθούν να ισχύουν για το επόμενο 24ωρο λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

1.500 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Συνολικά 1.500 κλήσεις έχει λάβει από χθες, Τρίτη, στις 07.00 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι περισσότερες απ’ αυτές αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι πυροσβέστες αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και η πρόσβαση πραγματοποιείται με σωστικές λέμβους αλλά και από πεζοπόρα τμήματα.

κακοκαιρία Βόλος
ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ MEΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ¨DANIEL”

Μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 350 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 320 περιπτώσεις.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και εφαρμόζουν το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δαρδάνος 2» στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης” για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης.

Δομοκός κακοκαιρία
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΟΦΙΑΔΑ ΔΟΜΟΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ

Δύο νεκροί και 4 αγνοούμενοι

Σε δύο ανήλθαν οι νεκροί από την κακοκαιρία “Daniel” που πλήττει από χθες πολλές περιοχές της χώρας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική νεκρή εντοπίστηκε μια γυναίκα 87 ετών, που αγνοούνταν από χθες, Τρίτη, από την περιοχή Πάλτση της Μαγνησίας. Η ηλικιωμένη εντοπίστηκε ανάμεσα σε ένα σωρό από ξύλα, ενώ για την ανάσυρσή της επιχείρησαν 8 πυροσβέστες.

Χθες, νεκρός εντοπίστηκε άνδρας 51 ετών στον Άγιο Γεώργιο Βόλου, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού. Ο άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και παρελήφθη από ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

 

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμη αγνοούμενους στο χωριό Πάλτση Μαγνησίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 85 και 70 ετών και σε εξέλιξη είναι έρευνες για τον εντοπισμό τους. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αγνοείται και ένας βοσκός στην Λάρισα.

Συνολικά οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 4, καθώς από χθες αγνοείται ένας 42χρονος άνδρας, ο οποίος παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στο ρέμα Αγίας Αικατερίνης Βόλου.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

«Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες των συνεργείων του για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη σφοδρή κακοκαιρία Daniel σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Αναλυτικότερα, στο Νομό Μαγνησίας, η κακοκαιρία έπληξε 13 γραμμές Μέσης Τάσης καθώς και περίπου 750 υποσταθμούς που ηλεκτροδοτούν τμήμα της πόλης του Βόλου και όμορους οικισμούς.

Με τις τεράστιες προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ και με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεών του, αυτή την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν περιοριστεί σε 4 γραμμές Μέσης Τάσης και σε περίπου 570 υποσταθμούς που επηρεάζουν, εκτός από την περιοχή του Βόλου, και χωριά στο ορεινό και παραλιακό Πήλιο.

Έως τις πρώτες απογευματινές ώρες ωστόσο, εκτιμάται ότι σημαντικό τμήμα του κέντρου του Βόλου θα επανηλεκτροδοτηθεί. Παράλληλα μέχρι το μεσημέρι αναμένεται και η επανηλεκτροδότηση τμήματος της Σκιάθου.

Σχετικά με τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές, να σημειωθεί ότι το τμήμα της Καρδίτσας αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή προβλήματα ηλεκτροδότησης καθώς η κακοκαιρία έχει επηρεάσει περίπου 25 υποσταθμούς, με εκτίμηση αποκατάστασης αργότερα το μεσημέρι, ενώ στην περιοχή των Φαρσάλων και της Λάρισας συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που επηρεάζουν συνολικά περίπου 20 οικισμούς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού, καθώς το τεχνικό του προσωπικό αντιμετωπίζει εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο, με δεδομένο ότι η πρωτοφανής βροχόπτωση έχει πλημμυρίσει εκατοντάδες υποσταθμούς, ενώ σε πάρα πολλά σημεία του Δικτύου που έχει υποστεί ζημιές, η πρόσβαση είναι αδύνατη λόγω κατεστραμμένου οδικού δικτύου.
Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της κακοκαιρίας Daniel, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα με αυξημένο τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα κ.λπ. σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ενώ παράλληλα αυτές τις ώρες πραγματοποιείται συντονισμένη γιγαντιαία προσπάθεια με το Λιμενικό Σώμα για τη μεταφορά γεννητριών στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν όσο πιο άμεσα κρίσιμες υποδομές (αντλιοστάσια κ.λπ)».

Ακολουθήστε μας στο Facebook