«Πρέπει να έχουμε πάρα πολλά θύματα – Πνιγόντουσαν, ακούγονταν φωνές»: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες εγκλωβισμένων στον Παλαμά

Ηκατάσταση στον Παλαμά Καρδίτσας είναι κρίσιμη, καθώς άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Το χωριό των 7.000 κατοίκων βρίσκεται βουτηγμένο στο νερό, καθώς η κακοκαιρία Daniel το βύθισε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Μια κάτοικος της περιοχής, η κ. Ελένη, μίλησε στο έκτακτο δελτίο του ΣΚΑΪ, κάνοντας έκκληση να πάει κάποιος να σώσει εκείνη και την οικογένειά της από το σπίτι της. Ευτυχώς, το σπίτι της είναι διώροφο, καθώς το νερό έχει καλύψει μέχρι και τις οροφές των πρώτων σπιτιών.

«Είμαστε στο σπίτι μας, είναι διώροφο. Το κάτω σπίτι έχει πλημμυρίσει τελείως. Έχουμε πάρει δύο ηλικιωμένους μαζί μας. Το νερό έχει φτάσει στα 2 μέτρα. Βοήθεια δεν έχουμε από κανένα, ούτε νερό, ούτε φαγητό», είπε η ταραγμένη γυναίκα.

Η ίδια συγκλόνισε, όταν ανέφερε πως «πάντως, πρέπει να έχουμε και πάρα πολλά θύματα. Έχουνε πέσει πάρα πολλά σπίτια». Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν έχει δει με τα μάτια της σπίτια που έχουν πέσει, η ίδια απάντησε καταφατικά. «Έχουμε τρία σπίτια που έχουν πέσει και ένα είναι τώρα ετοιμόρροπο. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν άτομα μέσα».

«Ο γείτονας που ήταν απέναντι τον μετέφεραν οι πυροσβέστες αγκαλιά στο σπίτι μας. Είναι μια χαρά στην υγεία του. Αλλά δεν έχουμε νερό, θέλουμε βοήθεια. Δεν υπάρχει ούτε μια βάρκα ούτε καμία βοήθεια», απάντησε στο εάν βλέπει κανέναν γύρω που θα μπορούσε να τη σώσει. «Οι μονοκατοικίες έχουν πλημμυρίσει, έχουν 2 μέτρα νερό μέσα».

Η Χαρούλα Πετροπούλου, επίσης κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε σε έναν ηλικιωμένο του οποίου το σπίτι κατέρρευσε ενώ ο ίδιος κοιμόταν μέσα, ενώ μιλά για παραπάνω από 20 πλίνθινα σπίτια που έχουν καταρρεύσει στην περιοχή.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η βροχή σταμάτησε 15:30. 16:00 ώρα έσπασε το φράγμα του Σταυρού, που ήρθε το νερό μέσα. Από χθες το βράδυ κάνουμε έκκληση να σπάσει ο δήμαρχος το φράγμα προς την άλλη πλευρά. Κάτι που δεν έγινε. Έχει πλημμυρίσει αρκετό κομμάτι μέχρι τις 04:30 – 05:00 και πνιγόντουσαν και ακούγονταν φωνές.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζω αν έχουν επιζήσει, αν είναι καλά.  Ένας άνθρωπος κοιμόταν σ’ αυτό το σπιτάκι που είναι στη μέση σπασμένο. Από εκεί βγήκαν τα σκυλιά περίπου στις 07:00 η ώρα
όταν γκρεμίστηκε το σπίτι. Εκείνη την ώρα άρχισε και έμπαινε και στο δικό μου σπίτι. Ο άνθρωπος αυτός δεν νομίζω αν ζει και δεν είναι ο μόνος γιατί μιλάμε για πάνω από 20 πλίνθινα σπίτια που έχουν πέσει στον Παλαμά».

Έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα, δεκάδες οι εγκλωβισμένοι

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει στη Θεσσαλία» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους αρχηγούς του ΓΕΕΘΑ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός «Επιχειρούν δυνάμεις 195 οχήματα και 480 άτομα ΕΜΑΚ και πυροσβέστες. Το πολύ δύσκολο πεδίο εντοπίζεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα και 6 αγνοούνται, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια. Ο Ληθαίος έχει πλημμυρίσει. Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια είναι αποκλεισμένα. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες προσέγγισης.

Στον Παλαμά και το Προάστιο που είναι Κεφαλοχώρια δεν έχουμε συγκεκριμένα αναφορά για αγνοούμενους και εγκλωβισμένους. Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει μέσο, ενέργεια, προσπάθεια που δεν χρησιμοποιήθηκε».

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι έχουν γίνει 885 απεγκλωβισμοί και κατέληξε τονίζοντας «Κουράγιο και δύναμη σε όλους όσοι δοκιμάζονται, να ξέρουν ότι είμαστε εδώ γι’ αυτούς».

Ακολουθήστε μας στο Facebook