Κακοκαιρία Daniel: Έσπασε το Δέλτα του Πηνειού και απειλούνται χωριά – «Το νερό δεν μαζεύεται»

Μία ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο εφιαλτικό σκηνικό που άφησε πίσω της η θεομηνία Daniel. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr που επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, αργά το βράδυ της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου έσπασε φράγμα στο Δέλτα του Πηνειού και το νερό ανεβαίνει απειλητικά προς τον οικισμό Κουλούρα και τα Nέα Μεσάγκαλα που βρίσκονται στην παραλία.

Δραματικές ώρες στο Δέλτα του Πηνειού

 

Σε επικοινωνία που είχαμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα με κάτοικο στα Νέα Μεσάγκαλα επιβεβαίωσε το σπάσιμο του Δέλτα του Πηνειού περιγράφοντας τις δύσκολες ώρες που αναμένεται να ακολουθήσουν με φόβο να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις σε όλο το παραλιακό χωριό.

Έσπασε το Δέλτα του Πηνειού και απειλούνται χωριά (ethnos.gr)

Πρώτη φορά συμβαίνουν αυτά τα πράγματα

 

«Μέχρι το απόγευμα η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη αλλά ήταν υπό έλεγχο για το χωριό μας. Όμως, εδώ και 2-3 ώρες έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Έχει ανοίξει το Δέλτα του Πηνειού σε μεγάλη απόσταση. Το νερό δε μαζεύεται», σημειώνει και προσθέτει:

 

«Πρώτη φορά συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Το νερό έχει πλημμυρίσει μία στάνη και μία μεγάλη έκταση της παραλίας και του δρόμου στην περιοχή Κουλούρα και προχωράει. Τώρα που σας μιλάω γεμίζει ένα μικρό χείμαρρο που είναι εδώ κοντά σε μας. Αν πλημμυρίσει και ο χείμαρρος δεν υπάρχει άλλο φυσικό εμπόδιο. Το νερό θα περάσει προς το χωριό».

«Αν είχε αέρα θα είχαμε πνιγεί»

 

«Στα 150 μέτρα είναι το σπίτι μου και η ταβέρνα μου. Θα καταστραφούμε. Όλοι έχουν φύγει. Είμαι μόνος μου με κάποιους συγχωριανούς. Το μόνο ευχάριστο είναι πως η θάλασσα είναι μπουνάτσα κάλμα. Αν είχε αέρα και ήταν φουσκωμένη η θάλασσα θα είχαμε πνιγεί. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε στο ethnos.gr λίγο μετά τις 23:30 της Παρασκευής 8/9 ο Κωνσταντίνος Ζάχος.

 

Έσπασε το Δέλτα του Πηνειού και απειλούνται χωριά (ethnos.gr)
Έσπασε το Δέλτα του Πηνειού και απειλούνται χωριά (ethnos.gr)

Το επιβεβαίωσε ο δήμαρχος

 

«Επιβεβαιώνω πως έσπασε το ποτάμι κοντά στις εκβολές και δημιουργεί επί πλέον προβλήματα. Για την ώρα μένουμε εδώ στα Τέμπη και στην Κάτω Ραψάνη όπου το νερό έχει μπει στις αυλές των πρώτων σπιτιών», είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Μανώλης και πρόσθεσε:

Εκκενώθηκε η Κάτω Ραψάνη

 

«Έχουμε εκκενώσει το χωριό και τον οικισμό, δεν κινδυνεύουν ζωές αλλά μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε υποδομές, αγροτικούς δρόμους και φυσικά στη σοδειά όλων των εκτάσεων. Μάλιστα ο Δήμος μας έχει και ορεινές περιοχές και ακόμα και εκεί καταστράφηκε η παραγωγή σε καρύδια και κάστανα. Είναι απελπιστική η κατάσταση απλά όλοι έχουν στραμμένο το νου μας στις ζωές που κινδυνεύουν στους γειτονικούς Δήμους».

Ακολουθήστε μας στο Facebook