Κακοκαιρία Daniel: O θεσσαλικός κάμπος μετράει τις πληγές του στα λασπόνερα – Ρεκόρ επιχειρήσεων με 4.500 διασώσεις – Συνεχίζει να «απειλεί» ο Πηνειός

Τις πληγές του μετράει ο θεσσαλικός κάμπος που παραμένει βυθισμένος στο νερό και τη λάσπη μετά τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel. Ενώ το νερό υποχωρεί αφήνει πίσω του την απόλυτη καταστροφή, με την απόγνωση να πλημμυρίζει τους κατοίκους των χωριών της Καρδίτσας πολλά από τα οποία σβήστηκαν κυριολεκτικά από το χάρτη. Κάποια παραμένουν βυθισμένα στο νερό.

 

Την ίδια στιγμή ρεκόρ έσπασαν οι κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική (γύρω στις 9.200) η οποία πραγματοποιεί ιστορική επιχείρηση με 4.500 διασώσεις πολιτών να έχουν στεφθεί με επιτυχία από επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Οι απεγκλωβισμοί των κατοίκων συνεχίζονται, ενώ όσοι παρέμειναν στα σπίτια τους λαμβάνουν βοήθεια: νερό, τρόφιμα και εφόδια από τον στρατό και τους διασώστες. Παράλληλα η λίστα των νεκρών μεγαλώνει με τον αριθμό να φτάνει μέχρι αυτή την ώρα τους 15. Η 15η σορός εντοπίστηκε από το Λιμενικό στον Παγασητικό Κόλπο και ανήκει σε έναν 42χρονο που αγνοούνταν από τις 5 Σεπτεμβρίου στην Αγία Αικατερίνη Βόλου.

Τα μέτρα στήριξης

 

Τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, η οποία φτάνει μέχρι τα 4.000 ευρώ ( περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις) αλλά και για την κάλυψη πρώτων αναγκών, τις ζημιές στις οικοσκευές αλλά και τις πρώτες εργασίες, που φτάνει τα 6.600 ευρώ.

 

Η κάλυψη για την επανακατασκευή κατοικιών θα φτάσει το 80%, ενώ στις επιχειρήσεις (και τις γεωργικές) θα καλυφθεί το 70% της ζημιάς. Επιπλέον,:

  • ενεργοποιείται επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης με 300 έως 500 ευρώ.
  • Χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.
  • Θεσμοθετείται η Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
  • Αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους

Τα χωριά της Καρδίτσας πριν και μετά τις φονικές πλημμύρες – Σοκαριστικές εικόνες από δορυφόρο

 

Τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας δείχνουν εικόνες από τον αμερικανικό δορυφόρο της εταιρείας Maxar Technologies που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2023. Οι εικόνες δείχνουν το πριν και το μετά τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel.

 

Ειδικότερα, ο δορυφόρος υπερυψηλής ανάλυσης της Maxar παρουσιάζει την κατάσταση πριν και μετά τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας. Αριστερά διακρίνεται η Μεταμόρφωση Καρδίτσας όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο στις 16.09.2022 και δεξιά όπως αποτυπώθηκε το Σάββατο 09.09.2023. Διακρίνονται μόνο οι σκεπές των σπιτιών και μέρη των κτιριακών δομών, καθώς τα υπόλοιπα σημεία καλύφθηκαν από τα λασπόνερα μεγάλου ύψους.

 

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα ελήφθη από την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

 

Δορυφόρος/ meteo.gr
Δορυφόρος/ meteo.gr

Σε κόκκινο συναγερμό η Λάρισα – Χιλιάδες εκκενώσεις κατοίκων

 

Την ίδια ώρα, σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι παραποτάμιες περιοχές σχεδόν σε όλο το μήκος του Πηνειού. Γειτονιές της Λάρισας έχουν ήδη πνιγεί στα νερά και συνεργεία τοποθετούν αναχώματα και εγκαθιστούν μηχανήματα άντλησης για να μην πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης, που είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς. Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση για τους κατοίκους των χωριών πέριξ της κοιλάδας των Τεμπών.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι αισθητήρες που έχει τοποθετήσει το ΕΛΚΕΘΕ μέσα στον Πηνειό, η στάθμη του νερού στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 1.29 εκατοστά , στις 8 Σεπτεμβρίου έφθασε στα 8,43 μέτρα, και από εκεί και μετά όπως φαίνεται από την καμπύλη ξεκινά η αποκλιμάκωση.

 

Αν συμβούν όλα αυτά το νερό θα κυλήσει προς τα Τέμπη για να καταλήξει στις εκβολές του Πηνειού και να πέσει στη θάλασσα, στην περιοχή Στόμιο, μετά την κοιλάδα των Τεμπών.

 

 

Κόβει την ανάσα εναέρια λήψη απ’ τη Λάρισα – H πόλη άλλαξε μορφή

 

Παραθαλάσσια πόλη θυμίζει στο μεταξύ η Λάρισα λίγες μέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας.

 

Το Αλκαζάρ, ο Ιπποκράτης και οι εργατικές κατοικίες Γιάννουλης έχουν αλλάξει μορφή, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο του onlarissa.gr:

 

7η ημέρα κόλασης σε Βόλο και Πήλιο

 

Χωρίς νερό παραμένει παράλληλα ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας και συγχρόνως, δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που στερούνται για πολλοστή ημέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και δεν έχουν οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση του Βόλου με το Νότιο Πήλιο με την τοποθέτηση από τον Ελληνικό Στρατό σε χρόνο ρεκόρ μιας γέφυρας τύπου Belley στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο. Τα προβλήματα είναι τεράστια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου όπου παραμένουν αποκομμένες αρκετές περιοχές.

 


 

Το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί τις Αρχές είναι η καταστροφή του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

 

Είναι αδύνατη η οδική πρόσβαση στο μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου την Ζαγορά, που για έκτη ημέρα παραμένει αποκλεισμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πουρί, το Ανήλιο, το Χορευτό, το Μούρεσι, τη Μακρυρράχη, το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα όπου ακόμη και κάθε εναλλακτική διαδρομή έχει καταστραφεί και τα χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όχι μόνο με τον Βόλο, αλλά ούτε και μεταξύ τους αυτά τα χωριά.

 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

 

Τις στιγμές αγωνίας που έζησε ενώ προσπαθούσε, με όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει, να σώσει την άρρωστη γυναίκα του περιέγραψε στο Open ένας 83χρονος. Ο κ. Γιώργος βρήκε τη δύναμη να πάρει στην αγκαλιά του την σύζυγό του, κυρία Χρυσούλα την ώρα που η κακοκαιρία Daniel είχε σαρώσει με χειμάρρους την Καρδίτσα.

 

Μιλώντας στην δημοσιογράφο του Open και του ethnos.gr, Ευλαμπία Ρέβη για την δύναμη που βρήκε τις τραγικές ώρες της κακοκαιρίας αναφέρει: «Ένας άνθρωπος είναι το μεγαλύτερο θηρίο. Μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Αν ήταν περισσότερα μέτρα μπορεί να πέφταμε και οι δύο και να πνιγόμασταν. Μας βοήθησε ο Θεός. Χτυπάει η καμπάνα και σηκωνόμαστε και με παίρνουν τηλέφωνο ότι πνιγόμαστε. Τρακτέρ και αυτοκίνητο ήταν μέσα στο νερό. Δεν περίμενα τίποτα άλλο. Έπρεπε να σώσω την γυναίκα μου και τον εαυτό μου. Την παίρνω την γιαγιά στον ώμο, αγκαλιά, μέσα στο νερό, την ανέβασε πάνω και ήρθαν οι γείτονες και με βοήθησαν και αυτοί. Ήμουν βρεγμένος μέχρι το πρωί. Δεν υπήρχαν ρούχα, δεν υπήρχαν τίποτα».

 

«Είμαι 20 χρόνια άρρωστη και κάνω χημειοθεραπείες», λέει η κυρία Χρυσούλα.

 

«Έχουμε τέσσερα εγγόνια και τρία δισέγγονα. Είμαστε 60 χρόνια παντρεμένοι. Πολύ μ΄αγαπάει, δεν έχω παράπονο», σημειώνει.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook