ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την κυβέρνηση

«Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Η ΝΔ έχει ήδη κυβερνήσει τέσσερα χρόνια, έχει επανεκλεγεί και είναι δύο και πλέον μήνες στη διακυβέρνηση. Το να λέει μάλιστα στην αντιπολίτευση ότι δεν δικαιούται να μιλάει και να ασκεί κριτική, είναι η επιτομή της αλαζονείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στο «Attica TV» χθες το βράδυ, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε σε όλα τα επίπεδα που έχουν να κάνουν με την επάρκεια και την ανθεκτικότητα της Πολιτείας. Στον σχεδιασμό των πολιτικών, στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση τη στιγμή της κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Καλπάκης.

«Το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκαν και κυρώθηκαν τα πρώτα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας. Η πρώτη αναθεώρησή τους θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Έχουμε Σεπτέμβρη του 2023, δεν έχει προχωρήσει ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς έχει προειδοποιήσει τρεις φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα», επεσήμανε.

«Ακόμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ, έργα υποδομής 800 εκατ. ευρώ -ανάμεσά τους αντιπλημμυρικά- απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης, λόγω κακού σχεδιασμού και επειδή οι μελέτες δεν είχαν ωριμάσει. Από την πλευρά μας, καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή και ζητάμε από την κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα ποια έργα είναι αυτά και πώς θα χρηματοδοτηθούν», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο είχε προβλεφθεί έγκαιρα από τους μετεωρολόγους, δεν υπήρξε η αντίδραση που έπρεπε. Το 112 στάλθηκε καθυστερημένα στον Παλαμά, το πρωί της Πέμπτης, όταν η περιοχή είχε ήδη πλημμυρίσει», σημείωσεο ίδιος.

Ο κ. Καλπάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο παράδειγμα αντίδρασης της Σλοβενίας, η οποία στις αρχές Αυγούστου είχε υποστεί σαρωτικές πλημμύρες. «Την πρώτη ημέρα έστειλε αίτημα συνδρομής στην Κομισιόν, την τρίτη ημέρα έσπευσαν για βοήθεια πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την έκτη ημέρα είχε ήδη οριστεί συγκεκριμένο ποσό ενίσχυσης 2,7 δισ. ευρώ για τη Σλοβενία. Το ερώτημα στην κυβέρνηση μετά από τόσες ημέρες είναι: Έχει σταλεί επίσημο αίτημα από τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας; Υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κυρία Φον ντερ Λάιεν, ώστε να έχει αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουμε την περισσότερη δυνατή ενίσχυση;», κατέληξε ο κ. Καλπάκης.

Ακολουθήστε μας στο Facebook