Δολοφονία Μιχάλη Κατσούρη: Η UEFA εξήγησε γιατί δεν τιμωρήθηκε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 7 Αυγούστου έπειτα από επιδρομή Κροατών και Ελλήνων χούλιγκαν είχε προκαλέσει σενάρια για αποκλεισμό της Ντιναμό Ζάγκρεμπ από την UEFA αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε, με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν να εξηγεί τώρα το γιατί.

Ήταν η παραμονή του πρώτου αγώνα, ο οποίος τελικά αναβλήθηκε, ανάμεσα στην ΑΕΚ και την ομάδα της Κροατίας στα προκριματικά του Champions League αλλά αυτό που έγινε με τον φόνο του Μιχάλη Κατσούρη επισκίασε τα πάντα. Ήταν μέρες με συνεχείς συζητήσεις και αναλύσεις για το ποια θα ήταν η απόφαση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, η οποία τελικά δεν τιμώρησε τη Ντιναμό.

Μια απόφαση που θεωρεί σωστή ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα και είπε τα εξής…

«Αυτό αποφάσισε η Επιτροπή Ασφάλειας της UEFA και συμφωνώ μ’ αυτή. Ως σύλλογος η Ντινάμο Ζάγκρεμπ δεν είχε καμία σχέση με την πειθαρχική διαδικασία. Πήραμε μία απόφαση με βάση στα ευρήματα των Αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε ένα τραγικό γεγονός και η ομάδα της Ντινάμο δεν γνώριζε καν ότι αυτό το γκρουπ των οπαδών είχε ταξιδέψει στην Αθήνα.

Αυτοί ήταν εγκληματίες που οργάνωσαν το ταξίδι στην Αθήνα δύο ημέρες πριν την αναμέτρηση και έκαναν ό,τι έκαναν. Θα ήταν σωστό να τιμωρήσουμε την ομάδα και το 99,9% των αθώων φιλάθλων της για μερικούς ηλίθιους που τώρα είναι στη φυλακή; Πως γίνεται να ήξερε η ομάδα ότι μερικοί χούλιγκανς και εγκληματίες νοίκιασαν ένα βαν και στις 2 τα ξημερώματα ξεκίνησαν για την Ελλάδα;».

Από εκεί και πέρα, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να καταπολεμηθεί ο χουλιγκανισμός, ο Τσέφεριν είπε πως «κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί με τις αστυνομικές Αρχές κάθε κράτους. Μετά το τραγικό συμβάν στην Ελλάδα η κροατική αστυνομία ενήργησε επαγγελματικά, όπως και εκείνοι των Μαυροβουνίου και Αλβανίας. Παρακολουθούσαν συνεχώς την κατάσταση και ενημέρωναν συνεχώς τους Έλληνες συνάδελφούς τους.

Είναι τραγικό που πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο για να ξυπνήσουμε όλοι μαζί. Αλλά, το κλειδί πιστεύω ότι είναι η βοήθεια των κρατών για να αναλαμβάνουμε δράση. Εάν δεν μας βοηθήσουν οι χώρες, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τιμωρούμε τις εθνικές ομάδες».

Ακολουθήστε μας στο Facebook