Οι ερευνητές ανακάλυψαν νέο βακτήριο στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη

Ερευνητές από την Κίνα ανακάλυψαν έναν νέο ιό που κρύβονταν στο βυθό του ωκεανού και συγκεκριμένα στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη, που είναι η Τάφρος των Μαριανών στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με την Daily Mail, σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Microbiology Spectrum και πρόκειται για τον ιό που ονομάζεται vB_HmeY_H4907. Η ανάλυση που έκαναν οι επιστήμονες έδειξε πως ο ιός εισβάλλει και αναπαράγεται στο εσωτερικό του ξενιστή και συνήθως δεν σκοτώνει το βακτηριακό κύτταρο.

Τα βακτήρια, τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό, βρίσκονται συνήθως σε ιζήματα βαθιά στον ωκεανό και σε υδροθερμικές οπές – ή ανοίγματα στον πυθμένα της θάλασσας που απελευθερώνουν ρεύματα ζεστού νερού, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Min Wang, θαλάσσιος ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ocean της Κίνας στο Qingdao, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε πως «ο ιός είναι βακτηριοφάγος, επομένως επιβιώνει μολύνοντας και αναδιπλασιάζοντας τα βακτήρια. Τα είδη είναι συνήθως ακίνδυνα για τα ανθρώπινα κύτταρα καθώς δεν τα αναγνωρίζουν ως θήραμά τους».

«Μια ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού υποδηλώνει την ύπαρξη μιας οικογένειας ιών στον ωκεανό που δεν ήταν γνωστή πριν. Δίνει επίσης νέες γνώσεις σχετικά με τους φάγους βαθέων υδάτων και τις αλληλεπιδράσεις φάγου-ξενιστή», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η ερευνητική ομάδα αναζήτησε ιούς σε βακτηριακά στελέχη που συλλέχθηκαν και απομονώθηκαν από μια άλλη ομάδα υπό τον Yu-Zhong Zhang, επίσης θαλάσσιο ιολόγο στο Πανεπιστήμιο Ocean της Κίνας.Ο Wang είπε ότι τα ευρήματα των ερευνητών οδηγούν σε νέα ερωτήματα και έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ιοί σε σκληρά, απομονωμένα περιβάλλοντα παραμένουν ζωντανοί και πώς εξελίσσονται μαζί με τους ξενιστές τους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook