Κακοκαιρία Elias: Έφτασε στην Αττική – Έντονη βροχόπτωση και πολλοί κεραυνοί – Μήνυμα από 112 – Δείτε live την πορεία

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες έπληξαν τα βόρεια προάστια, τον Πειραιά, τη Νίκαια, το Πέραμα, το Φάληρο και άλλες περιοχές των νοτίων προαστίων καθώς η κακοκαιρία «Elias» έφτασε στην Αττική. Η νύχτα έγινε μέρα λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας.

Να σημειωθεί πως λίγο πριν από στις 22:00 χθες το βράδυ ήχησε το 112 και στην Αττική. Προειδοποιεί για πιθανότητα ισχυρών βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων σήμερα κια συνιστούσε την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Κακοκαιρία Elias: Επικίνδυνη επιδείνωση τις επόμενες ώρες – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» – Δείτε live την πορεία της

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, τις επόμενες ώρες η ένταση της κακοκαιρίας αναμένεται να ενισχυθεί με σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες να αναμένονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την Θεσσαλία, ενώ οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία, όπου τις επόμενες ώρες αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής.

Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 έχουν ήδη σταλεί σε πολλές περιοχές της χώρας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ,  η κακοκαιρία Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),
β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),
γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και
δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας Elias:

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας ELIAS

Την Τετάρτη 27/09, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο – ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια – η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τετάρτης 27/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τρίτη 26/09 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), ενώ την Τετάρτη 27/09 θα αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Το meteo.gr/ΕΑΑ μέσα από το πυκνό δίκτυο σταθμών του σε συνδυασμό με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης θα ενημερώνει με νεότερες ανακοινώσεις σχετικά με το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Μηνύματα του 112 λόγω της κακοκαιρία Elias

Το 112 ήχησε λόγω της κακοκαιρίας Elias. Το απόγευμα της Τετάρτης εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία και βόρεια Εύβοια ότι αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, και συγκεκριμένα ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, το επόμενο 24ωρο στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

 

Σημειώνεται ότι μήνυμα από το 112 έλαβαν και αρκετοί κάτοικοι της βόρειας Αττικής, αλλά αυτό συνέβη κατά λάθος γιατί οι κεραίες «έπιασαν» το στίγμα των κινητών τους τηλεφώνων και έστειλαν το μήνυμα που προοριζόταν για την Βοιωτία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και σε κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με την προειδοποίηση ότι θα υπάρχουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ωρο. Συστήνεται στους πολίτες να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, όπως και οδηγίες αυτοπροστασίας.

Νωρίτερα, προειδοποιητικό μήνυμα είχαν λάβει και οι κάτοικοι περιοχών της Πελοποννήσου, όπως της Αχαΐας και της Ηλείας.

Σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα, από τις βραδινές ώρες προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Με το συγκεκριμένο μήνυμα, η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, κατά την διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Ανάλογο μήνυμα εστάλη από το 112 για Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook