Καθαρά Δευτέρα: Σε υψηλά επίπεδα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (15/3-18/3) καταγράφει ήδη υψηλές προ-κρατήσεις στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης για αυτοτελή ακίνητα στους δημοφιλείς προορισμούς.

Στα ύψη οι καρναβαλικοί προορισμοί

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από την πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, οι καρναβαλικοί προορισμοίΠάτρα και Ξάνθη έχουν την «τιμητική» τους με ποσοστά προ-κρατήσεων να αγγίζουν το 92% και 91% αντίστοιχα για το τριήμερο.

 

Υψηλά ποσοστά στους καρναβαλικούς προορισμούς έχουν καταγραφεί από τα μέσα του Ιανουαρίου στη βασίλισσα του καρναβαλιού – τη Πάτρα, που πλέον αγγίζουν το 91% και με μόλις 32 διαθέσιμα προς μίσθωση αυτοτελή ακίνητα στο Δήμο Πατρέων.

 

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλα για 4μελή οικογένεια ή/και παρέα ξεκινά από 1.013€ για τρεις διανυκτερεύσεις στη Πάτρα, ενώ στην Ξάνθη από 860€.

 

Η Αχαϊκή πρωτεύουσα αριθμεί 465 εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυξημένες κατά 15 ακίνητα εντός 20ημερών. Αναμενόμενο λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται από τους ταξιδιώτες που θέλουν να συμμετέχουν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στη μεγάλη νυχτερινή παρέλαση.

 

Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι πολλοί επισκέπτες του τριημέρου επιλέγουν περιοχές σε χιλιομετρική απόσταση 20-25 λεπτών από την Πάτρα που διαθέτουν οικονομικές επιλογές τόσο για οικογένειες όσο και για νέους, περιοχές όπως ο Λόγγος, τα Αραχωβίτικα και το Αίγιο. Ενώ, πολλοί σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, επιλέγουν τη περιοχή της Ναυπάκτου και του Αντιρίου.

Άνοδος για τους χειμερινούς προορισμούς

 

Όσον αφορά τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, οι προ-κρατήσεις καταγράφονται άνω του 80%. Συγκεκριμένα στην Αράχωβα, αγγίζουν το 80% με το κόστος μίσθωσης για τρεις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνονται από 511€ και η διαθεσιμότητα να είναι μόλις 46 ακίνητα. Στα Καλάβρυτα οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 85% με μόλις 17 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και με το κόστος να ξεκινά από 560€ για τρεις διανυκτερεύσεις σε κατοικία κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα. Το 84% αγγίζουν οι προ-κρατήσεις στη Δημητσάνα με 4 μόλις διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα και το κόστος να διαμορφώνεται από 711€ και στο Καρπενήσι το 92% με κόστος από 341€ για τρεις διανυκτερεύσεις.

 

Οι Αρκαδικοί προορισμοί βρίσκονται και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις top επιλογές των ταξιδιωτών με τις προ-κρατήσεις να καταγράφουν ικανοποιητικά ποσοστά από τα μέσα του Ιανουαρίου. Η διαθεσιμότητα στο Λεβίδι είναι σχεδόν μηδενική, με μόλις 3 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα και ποσοστό προ-κρατήσεων στο 86% και το κόστος να διαμορφώνεται από 635€, ενώ στη Βυτίνα από 564€ , στη Στεμνίτσα από 550€, στη Ζάτουνα από 477€ και με ποσοστό προ-κρατήσεων, 86%, 75% και 73% αντίστοιχα.

 

Παράλληλα, στους ορεινούς προορισμούς της Μαγνησίας, το ποσοστό προ-κρατήσεων κυμαίνεται από 56% έως 74% σε Μακρινίτσα και Πορταριά αντίστοιχα. Με το κόστος μίσθωσης να διαμορφώνεται από 447€ για τρεις διανυκτερεύσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

 

Η Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα, καταγράφουν ποσοστά προ-κρατήσεων της τάξεως του 83% και 71% αντίστοιχα, με το κόστος μίσθωσης από 282€ και 212€ αντίστοιχα για τρεις διανυκτερεύσεις σε κατοικία κατάλληλη για οικογένεια ή/και τετραμελή παρέα.

 

Ιωάννινα μέχρι και τα μέσα του Ιανουαρίου κατέγραφαν υψηλές διαθεσιμότητες κατοικιών και σχεδόν μηδενική κινητικότητα τουλάχιστον. Στα Ιωάννινα καταγραφόταν διαθεσιμότητα 86 κατοικιών και στη Καλαμπάκα 98. Πλέον, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, η διαθεσιμότητα στα Ιωάννινα έχει μειωθεί στα 24 ακίνητα και στη Καλαμπάκα 45 κατοικίες.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους καρναβαλικούς προορισμούς όπως τη Ξάνθη και τη Βασίλισσα του καρναβαλιού την Πάτρα.  Το κόστος μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις στην Βασίλισσα του Καρναβαλιού κυμαίνεται από 400€ έως 450€, ενώ στην Ξάνθη από 236€ έως 450€.

 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από τα μέσα του Ιανουαρίου, τα δεδομένα για τις προκρατήσεις ήταν αισιόδοξα καταγράφοντας ποσοστά άνω του 60%. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι προκρατήσεις κυμαίνονται άνω του 80%, ενώ όσο θα πλησιάζουμε στο τριήμερο θα κορυφωθούν και θα αγγίξουν ακόμη και το 100%.

 

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη, καθώς και το γεγονός υιοθέτησης της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης από μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, να αποτελεί βασικό σύμμαχο του κλάδου και των υψηλών ποσοστών προ-κρατήσεων.

Απόδραση στα Ιωάννινα

 

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 515 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα, αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων κατά 14% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας.  Οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αγγίζουν το 89%, ενώ τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα αριθμούν πλέον τα 52. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 264€.

 

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 61%, με 115 διαθέσιμα προς μίσθωση αυτοτελή ακίνητα.  Η Καλαμάτα διαθέτει στο σύνολο των πλατφορμών 572 εγγεγραμμένα ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb , ενώ στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης 718 αυτοτελή ακίνητα.Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 212€.

 

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 62%. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 337 ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνεται από 257€ σε κατοικία κατάλληλο για τετραμελή οικογένεια ή/και τετραμελή παρέα.

 

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη.

Δείτε τον πίνακα

 

Καθαρά Δευτέρα - Προκρατήσεις
Καθαρά Δευτέρα – Προκρατήσεις

Ακολουθήστε μας στο Facebook