ΗΠΑ: Άνεμοι μετακίνησαν ολόκληρη λίμνη κατά τρία χιλιόμετρα

Απίστευτο και όμως αληθινό. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ οι δυνατοί άνεμοι μετακίνησαν τη λίμνη Μάνλι στην Κοιλάδα του Θανάτου κατά περίπου τρία χιλιόμετρα βορειότερα!

Έγινε πιο ρηχή

 

Ειδικότερα, οι άνεμοι ταχύτητας έως και 65 χλμ/ώρα που έπνεαν από τις 29 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου άπλωσαν την επιφάνεια της λίμνης μεγαλώνοντας της, αλλά επέσπευσαν και την εξάτμιση με αποτέλεσμα τα νερά της να είναι πιο ρηχά και πιο λασπωμένα – λόγος για τον οποίο η NPS απαγόρευσε τις βόλτες με κανό και βάρκες στη λίμνη.

 

 

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων (NPS) έμειναν άφωνοι. «Ήταν καταπληκτικό να βλέπεις μια ολόκληρη λίμνη να μεταναστεύει!», δήλωσε ο υπεύθυνος του Εθνικού Πάρκου της Κοιλάδας του Θανάτου, Μάικ Ρέινολντς. «Αλλά τώρα τα νερά στεγνώνουν, αφήνοντας φαρδιές λασποτοπιές. Οι άνθρωποι περπατούσαν πολύ, μερικές φορές σέρνοντας τις βάρκες τους, αφήνοντας πίσω τους ίχνη και σημάδια που πιθανότατα θα είναι ορατά για χρόνια. Κι αυτό δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να περιορίσουμε τις βαρκάδες στην ιστορική λίμνη Μάνλι αυτή την περίοδο», πρόσθεσε.

Σχηματίστηκε πριν δυο μήνες η λίμνη

Η λίμνη Μάνλι είναι μια εφήμερη λίμνη, καθώς ξανασχηματίστηκε μετά από δύο καταιγίδες που έφεραν ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Κοιλάδα του Θανάτου: τον τυφώνα «Χίλαρι» τον Αύγουστο και τον «ατμοσφαιρικό ποταμό» στις αρχές Φεβρουαρίου.

 

«Μπορεί να πιστεύετε ότι χωρίς απορροή υδάτων προς τη θάλασσα θα υπήρχε πάντα η λίμνη στην Κοιλάδα του Θανάτου. Αλλά αυτό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός. Κανονικά η ποσότητα του νερού που ρέει σε αυτήν είναι πολύ μικρότερη από τον ρυθμό εξάτμισης», ανέφερε σε δήλωσή της η φύλακας του πάρκου, Άμπι Γουάινς.

 

Επί σχεδόν ένα μήνα επισκέπτες συνέρρεαν στο εθνικό πάρκο για τη σπάνια ευκαιρία να κάνουν καγιάκ στη λίμνη Μάνλι.

Ακολουθήστε μας στο Facebook