Ακαθάριστα οικόπεδα: Έρχεται νέα ψηφιακή πλατφόρμα – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Με το βλέμμα στραμμένο στα ακαθάριστα οικόπεδα είναι αρκετοί πολίτες, καθώς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών.

Μέσα από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών καθώς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Εν δράσει οι δήμοι για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Από την πλευρά τους, οι δήμοι θα πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους προκειμένου να εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλλει δήλωση καθαρισμού. Αμέσως μετά, θα τους ενημερώνουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες.

Την εν λόγω πλατφόρμα δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών, απλοποιώντας τις διαδικασίες, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων.

 

Ειδικότερα, η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τσουχτερά πρόστιμα

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook