Καιρός: Καύσωνας προ των πυλών – Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που μας «απειλεί»

«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει η θερμοκρασία με τον καιρό να συνεχίζει τα μπρος – πίσω και από το χειμώνα στο …καλοκαίρι!

Το προσεχές σαββατοκύριακο δεν αποκλείονται ακόμα και 35άρια, ίσως και 36άρια σε 7 περιοχές με τη θερμοκρασία να ξεκινάει την ανοδική πορεία της από την Πέμπτη. Έως την Τετάρτη ωστόσο ο καιρός θα βρίσκεται σε…αστάθεια.

Το φαινόμενο που μας «απειλεί» ονομάζεται «υποτροπικό αεροχείμαρρος» τον οποίο εξηγεί αναλυτικά ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας με ανάρτησή του στο Facebook.

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη με διάρκεια, και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχής μας”.

Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας.Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Κρήτη (κυρίως) ,η βοιωτία,η Φθιώτιδα η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα.
Στην Αττική το Σαβατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27».

 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη 14-05-2024

Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο

Ακολουθήστε μας στο Facebook