Αποθεώθηκε ο Λάνθιμος στη Βενετία

Πρεμιέρα έκανε στο Φεστιβάλ Βενετίας η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Poor Things, στην οποία πρωταγωνιστούν ο William Dafoe και η Emma Stone.

Οι πρωταγωνιστές δεν έδωσαν το παρών λόγω της απεργίας των Αμερικανών ηθοποιών.

Ο Γιώργος Λάνθιμος όμως βρέθηκε εκεί μαζί με τον συνεργάτη του Γιώργο Μαυροψαρίδη και άλλα στελέχη του φιλμ, λαμβάνοντας θερμό χειροκρότημα διάρκειας 10 λεπτών, μετά την προβολή του φιλμ.

Την ίδια ώρα τα περισσότερα διεθνή μέσα αναφέρονται στο Poor Things με διθυραμβικές κριτικές.

Η βρετανική Guardian υμνεί την Emma Stone και τις υποκριτικές ικανότητές της καθώς και τη σκηνοθετική προσέγγιση του Γιώργου Λάνθιμου και βαθμολογεί την ταινία με 5 αστέρια.

Οι Times θεωρούν την ταινία φαβορί για τα Όσκαρ και τη χαρακτηρίζουν φιλόδοξη, τολμηρή, αθυρόστομη, οδυνηρή και «γι’ αυτό με περισσότερο νόημα» ταινία.

Το περιοδικό Time αναφέρει το Poor Things ως την «καλύτερη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου».

Και στο Rotten Tomatoes όσες κριτικές έχουν σημειωθεί για την ταινία είναι μόνο θετικές.

Το «Poor Things» που θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου 2024 συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας διεκδικώντας μαζί με άλλες 22 ταινίες το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το Χρυσό Λέοντα που θα απονείμει η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ντάμιεν Σαζέλ.

Πρόκειται για την απίστευτη ιστορία και τη φανταστική εξέλιξη της Bella Baxter (Stone), μιας νεαρής γυναίκας που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Υπό την προστασία του Baxter, η Bella ανυπομονεί να μάθει. Διψασμένη από την εμπειρία που στερείται, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης σε όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Bella αποφασιστικά επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.

Η ιστορία «έρωτα, ανακάλυψης και επιστημονικής τόλμης», που διαδραματίζεται στη βικτωριανή εποχή, βασίζεται σε μια προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Alasdair Grey.

Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας σκηνοθέτης σημείωσε:

«Είναι εξαιρετικά σύγχρονη: μιλά για την ελευθερία, τη θεώρηση του κόσμου, τη θέση του άντρα και της γυναίκας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει λίγο μέσα στα χρόνια, οπότε έχουμε ίσως καλύτερα εργαλεία για να εντοπίζουμε την ανισότητα. Ωστόσο, το βιβλίο αυτό γράφτηκε τη δεκαετία του ’90 κι από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Αλλά και ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το είδος ενός γοτθικού μυθιστορήματος, για να μιλήσει για το σήμερα».

Ο Λάνθιμος αναφέρθηκε και στην Emma Stone:

«Η Emma μπήκε από πολύ νωρίς στο πρότζεκτ. Εγώ είχα διαβάσει το βιβλίο του Αλισντερ Γκρέι, τον είχα γνωρίσει, είχα την ευχή του να το διασκευάσουμε σε ταινία, αλλά αυτό πήρε χρόνια. Οπότε, όσο κάναμε την “Ευνοούμενη” (σ. σ. Ταινία στην οποία έχουν συνεργαστεί ξανά), νομίζω ήδη δουλεύαμε το σενάριο με τον Τόνι ΜακΝαμάρα, συζητούσαμε με την Emma και για το “Poor Things”.

Ηταν τρομερά ενθουσιώδης, ήθελε να εμπλακεί όσο το δυνατόν περισσότερο κι έτσι την ενημέρωνα για όλα, για τους πιθανούς συνεργάτες μας, για τον κόσμο που δημιουργούσαμε, τους υπόλοιπους ηθοποιούς της ταινίας. Αυτό τη βοήθησε πολύ, ακόμα και στην ερμηνεία της, γιατί κρατούσε την ιδέα της ταινίας και της ηρωίδας στο μυαλό της πολύ καιρό, έζησε με την Bella, όχι απαραιτήτως συνειδητά, αλλά ήταν διαρκώς μαζί της».

Ακολουθήστε μας στο Facebook